Bert en Astrid Korthout rijden de coronaritten zelf

18 MRT


"Wie wil er coronapatiënten gaan rijden?" Bert Korthout durfde de vraag niet aan zijn 400 chauffeurs voor te leggen. "Dus toen ben ik het zelf maar gaan doen."

Consequentie is ook dat det echtpaar - ‘We worden al de corona-chauffeurs genoemd’ - sinds het begin van de ritten in quarantaine zit, thuis in Berkel-Enschot.

Eén centralist nog maar
De dagelijkse leiding over zijn bedrijf heeft Korthout uit handen moeten geven. "Maar er zit toch nog maar één centralist op de zaak in Tilburg. Negentig procent van onze ritten is weggevallen." Voor coronapatiënten houdt Korthout twee taxibusjes achter de hand: "Andere ritten doen we er niet mee." Opdrachtgevers zijn de ziekenhuizen: het ETZ in Tilburg en Waalwijk en het Jeroen Bosch in Den Bosch. "De eerste dagen hadden we gemiddeld één rit per dag. We zitten nu op vier."

Patiënt op vier metrt afstand
Korthout heeft in zijn taxibusjes ruimte gemaakt, zodat de patiënt op vier meter afstand van hem en zijn vrouw zit. "Met alcoholdoekjes reinigen we steeds alle plekken waar de patiënt is geweest. Alles verdwijnt na de rit in een plastic zakje."

Contact wordt zoveel mogelijk vermeden. "Maar vanmorgen hadden we bijvoorbeeld twee blinde bewoners van een tehuis in een rolstoel. Die moet je natuurlijk zelf vastzetten."

Lang niet altijd is de stemming onderweg bedrukt. "Zo hadden we laatst een 81-jarige mevrouw met kanker, waar nog eens corona bovenop was gekomen. We mochten haar van het ziekenhuis terug naar huis brengen. Ze was uitgelaten, want van corona was ze tenminste genezen."

Niet alle passagiers hoeven corona daadwerkelijk onder de leden te hebben. "We brengen ook mensen naar de Spoedeisende Hulp die de symptomen vertonen, maar nog getest moeten worden."

Maaltijdsoepen in Oisterwijk
Soms kan Korthout meer doen dan vervoeren. "Een alleenstaande man van 72 jaar mochten we weer naar huis brengen. Ik wist van het initiatief daar om maaltijdsoepen te bezorgen bij mensen die aan huis gekluisterd zijn. Het contact was snel gelegd. Mooi als je zo wat extra’s voor iemand kunt doen."


Bron: AD.nl